Jooga

Jooga on lähtöisin Intiasta. Se on liikettä, tietoista hengittämistä, pysähtymistä, antamista ja vastaanottamista. Joogan filosofia, meditaatio sekä asento- ja hengitysharjoitukset saavat yhteisnimekseen Jooga.

Vuosien varrella on kehittynyt erilaisia joogalajeja. Kustakin joogalajista tai -perinteestä löytyvät yleensä edellämainitut erilaiset lähestymistavat. Joogaperinteissä on tavallista, että niissä opiskellaan joogamestareiden eli gurujen opettamaa filosofiaa ja harjoitellaan mestarien antamia tai opastamia jooga-asento-, joogahengitys- tai meditaatioharjoituksia. Säännöllinen harjoittelu opettajan kanssa opettaa itsekuria, tervettä elämänfilosofiaa ja neuvoja paremman keskittymiskyvyn ja mielen vakauden saavuttamiseen, mitkä ovat henkisen kehittymisen perusta.

Joogaharjoittelu johtaa huomaamattasi rentouteen ja rauhoittumiseen. Joogaan kuuluva rauhallinen hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoamme, mikä alentaa varenpainettamme ja lisää oksitosiinin, eli hyvän olon hormonin tuotantoa.

Koe joogan vaikutus ja varaa itsellesi tai ryhmälle tunti. Alla kuvaukset erilaisista joogatunneista.

Hathajooga

1. Lempeä Hathajooga Joogamuoto, jonka kautta on helppo tutustua joogan maailmaan. Harjoitus on rauhallinen, eikä aikaisempaa joogakokemusta tarvita. Harjoittelussa saa työskennellä oman taitotason mukaan ja omaan tahtiin. Harjoituksissa korostuu oikea hengitystekniikka, kehonhallinta ja mielenrauha. Tunneilla toistetaan useampaan kertaan samoja asanoita, eli joogaliikkeitä, joten kerta toisensa jälkeen liikkeet ja asennot alkavat tulla sinulle tutuksi, jo ensimmäisen harjottelun jälkeen. Tällöin sinun on helpompi keskittyä hengityksen kulkuun ja saat suurimman hyödyn harjoituksesta irti.

2. Dynaaminen Hathajooga sopiva joogamuoto niille, jotka ovat jo aiemmin tutustuneet joogaan. Jos kaipaat hieman enemmän haastetta keholle, kokeile Dynaamista Hathajoogaa. Se huoltaa mieltä samalla tavalla kuin lempeä Hathajooga. Dynaaminen Hathajooga on kuitenkin kevyempää kuin Astangajooga.

Astangajooga ..on voimapainoitteinen ja dynaaminen joogamuoto, jossa vaaditaan hyvää peruskuntoa. Astangajooga on muutakin kuin tehokkaasti kehoa venyttävä ja voimistava harjoitus. Jooga-asentoihin kuuluu yhdistää tietoinen hengitys, katseen kohdistaminen ja mielen keskittäminen. Kaikki nämä yhdessä kehittävät fyysistä kuntoa, notkeutta, keskittymiskykyä sekä kehonhallintaa. Astangajooga harjoituksessa myös aistit vahvistuvat ja ne laajentavat tietoisuutta omasta itsestä.

Jokaisella asanalla eli jooga-asennolla on oma terapeuttinen vaikutuksensa. Jooga-asennot ja hengityksen harjoittaminen vaikuttavat suotuisasti mm. lihasten, verenkierron, sisäelinten ja aineenvaihdunnan toimintaan.

Flowjooga

..on Astangajoogaa hieman kevyempi, mutta silti dynaaminen tunti. Flowtunnilla asanat vaihtuvat hengityksen saattelemana erilaisten asanasarajojen mukaan. Tunnin asanasarjat taas vaihtelevat tunnin teeman mukaan. Usein Flowjoogassa toistetaan samaa "koreografiaa" useita kertoja jotta liikkeet tulisivat tutuiksi. Tunnin alussa tehdään aina hengitysharjoitus, minkä ideana on laskeuttaa ajatukset kehoon ja tulevaan harjoitukseen. Dynaaminen harjoitus kehittää monipuolisesti voimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Ennen asanasarjojen aloitusta tehdään lempeitä kehoa lämmittäviä ja avaava liikkeitä. Asanasarjat aloitetaan ensin seisten ja sitten istuen. Sarjat sisältävät eteen- ja taaksetaivutuksia sekä kiertoja. Flowjooga kehittää voimaa ja liikkuvuutta vähitellen niin ala-, ylä- kuin keskivartaloon. Tunnin vauhti hidastuu loppua kohden ja laskeutuu aina loppurentoutukseen savasanaan, asentoon, jossa keho rentoutuu ja vastaanottaa harjoituksen.

Metsäjooga

Joogaa metsässä. Tutkimusten mukaan, metsä on stressilääke ja se luonnostaan rauhoittaa sydämen sykettä sekä ajatuksia. Yhdistettynä joogaaminen metsässä oleilun kanssa, voimme kokea kokonaisvaltaista rauhoittumista ja rentoutumista. Metsäjoogatunnilla kuuntelemme ja rauhoitamme hengitystä, joogaamme yksinertaisten asanoiden (asentojen) parissa 60 minuuttia. Tunnin aikana teemme aistiharjoituksen, mikä kohdistuu erityisesti näkö- ja kuuloaisteihin. Metsä on paikka, missä aistit rauhoittuvat kuin itsestään ulkopuolisilta ärsykkeiltä. Metsä laskeuduttaa kehon ja ajatukset kuin itsestään joogamatolle, jolloin läsnäolo ja keskittyminen on helpompaa.

Metsäjooga antaa mahdollisuuden löytää meistä rauhallisen ja hiljaisen puolen huomaamattamme.

LUE LISÄÄ TÄSTÄ!

Yin Jooga

..on hiljainen, yksinkertainen, rauhallinen sekä passiivisempi harjoitus. Tämä ei tarkoita, että yin jooga olisi helppoa makoilua. Fyysisellä tasolla harjoitus kohdistuu kehomme syvempiin osiin: sidekudoksiin, nivelsiteisiin, niveliin, luihin ja fascia-verkostoomme. Yin jooga-asanoissa viivytään useampia minuutteja, jotta saisimme aikaiseksi kehoon rentouden tunteen. Kun lihaksemme rentoutuvat, asentojen vaikutukset ulottuvat syvemmälle jännityksiin ja jäykkyyden tuntemuksiin erityisesti alaselän ja lantion alueella. Yin joogassa asanat ovat todella lempeitä. Venytykset syntyvät, kun annamme kehon antautua omalla painollaan painovoimalle. Keskittymällä hengitykseen voimme vähitellen antaa asentojen syventyä ja päästää irti kontrollista ja jännityksistä.

SUP-JOOGA

..on joogaa kelluvalla alustalla vedessä!

SUP-jooga haastaa mieltä ja kehoa eritavalla kuin joogamatto. Voit nauttia kesäisestä ulkoilmasta, vehreydestä ja rentoutua ympärillä oleviin luonnon- sekä vedenääniin. SUP-jooga tunti on täydellinen harjoitus koko keholle. Siinä yhdistyy voima, tasapaino ja liikkuvuus. Harjoittelu kehittää erityisesti tasapainoa ja kehon hallintaa. Harjoituksessa syvät lihakset sekä keskivartalon lihakset saavat tehdä töitä normaalia enemmän. Harjoitus loppuu rentoutumalla SUP-laudan päällä selinmakuulla savasanassa, jossa niin mieli kuin keho saavat rauhoittua ja palautua harjoittelusta.